Allt du behöver veta om Keno

Ordet KENO har sina rötter i det Franska ordet ”quine” som betyder något i stil med ”de vinnande fem numren” alternativt det latiska ordet ”quini” som betyder ”fem var”. Eftersom ordet Keno har så tydliga rötter i franskan och latin kan man lätt ledas i tron att spelet också härstammar från Frankrike, någon fransk koloni eller möjligtvis det gamla Italien i form av Romarriket. Detta är dock ack så fel. Enligt vad man erfar härstammar keno istället snarare från Kina.

 

Ska man tro sägnen kring Kenos uppkomst så har spelformen räddat såväl en antik stad från undergång i tider av krig som hjälp till att finansiera byggnationen av den Kinesiska muren. Huruvida detta är sant eller inte går inte att påvisa. Att den kinesiska administrationen i modern tid använder just populära, statskontrollerade spel för att finansiera byggandet av infrastruktur och andra institutionen är dock ett välkänt och reellt faktum.

 

De gamla kineserna var tyvärr sämre än sina nutida kollegor på att dokumentera spelmarknaden och hur den reglerades. Därför är det svårt att veta exakt hur populärt Keno var. Det närmaste man kommer gammal dokumentation av spel i Kinas närområde är när den portugisiska administrationen i Macao beslutade sig att ge ut en slags spellicens år 1847.

Resultat från kenodragningarna – såhär gjorde man förr

Enligt den icke-väldokumenterade men genom munmetoden och wikipedia bevarade historien om Keno så hölls det i de stora städerna i Kina Kenodragningar. Eftersom såväl TV, radio, tidningar och Internet var tämligen underutvecklade på tidigt 1800-tal i Kina hade dock Keno-arrangörerna svårt att få ut information om dragningarnas resultat till spelarna på landsbygden. Ska man tro sägnen så var det då som något ljushuvud kom på idén att använda sig av specialtränade brevduvor som kunde kommunicera resultatet av den senaste kenodragningen även till regioner utanför de stora städerna. Detta gjorde också snabbt att keno i kina av lokalbefolkningen benämndes ”vita duv-lotter” som i sin tur senare gav Keno benämningen ”pakapoo” eftersom detta betyder just ”vita duv-lotter” på kantonesiska. Detta till skillnad från idag då du enkelt kan rätta ditt keno resultat på internet.

 

Kineserna spelade Keno genom att – inte helt oväntat – använda kinesiska tecken. Normalt använde man sig av de första 80 tecknen i de många tusen tecken som ingår i varje grundskoleutbildad Kines ordförråd.

 

Så småningom tror man att kineserna tog med keno på sina långa resor västerut över stilla havet. År 1866 har man funnit dokumentation som styrker att man i Houston, Texas spelade Keno under sitt franskklingande namn; Keno.