Profiler inom Keno

När man talar om Keno-profiler så finns det en person som är självklar att ta upp, nu kanske ni redan vet vem vi syftar på och detta är ju självklart Tommy Wahlgren, mannen, myten och lite av en legend inom Keno autisternas värld. Tommy Wahlgren har smeknamnet Kung Keno, anledningen till detta är inte så svår att förstå, sedan Keno dragningen började sändes år 1992 och fram till 2007.

Tommy Lennart Wahlgren är född 8 mars 1945 i Lokrume på Gotland och i grunden är Tommy Wahlgren journalist även radioman. Kung Keno startade sin karriär inom journalisten på tidningen Gotlänningen, även kallat Gotlands Tidningar för att efter några år senare avancera och bli lokalradiochef på då nystartade Radio Gotland år 1977, han har även under åren setts som bland annat revymedlem i Närrevyn, programledare i SVT för underhållningsprogrammet ”Summarn kummar”.
Efter Radio Gotland så blev han var presschef på Svenska Spel mellan 1989 till 2007, parallellt arbetade han även med det som han kanske numera är mest känd som en av presentatörerna vid Keno-dragningen i tv. Ingen kallas väl kung inom något utan att det finns en anledning?

Dock måste även kung Keno få en paus och efter elva års tid, och över, helt otroliga, 4000 Keno-dragningar i TV4 från Gotland, har en Sveriges mest televiserade och folkkära personligheter, Tommy Wahlgren, tog han beslutet att sakta men säkert börja trappa ner när det gäller studioinspelningar för Keno dragningen.

Under de sista åren som han arbetade med Svenska spels Keno dragning så hade han aldrig någon vikarie eller någon person som kunnat ersätta honom vid behov. Men i slutet av 2003 var det dags för en ändring på detta! Även om Tommy syntes mest i rutan under några år efter detta så, tillkom då hans dottern Matilda vid hans sida som avbytare, duon vart omåttligt populärt och Keno dragningen i TV4 fick sig välkomnat uppsving.

Matilda Wahlgren, numera Kinberg, var 26 år gammal när hon under 2003 för första gången syntes tillsammans med sin far, kung keno i TV4. När det stod klart att Kung Keno ville trappa ner något så var TV4 och Svenska spel övertygade om att det ville fortsätta i samma linje som tidigare, med att ha en gotländsk person som presenterade dagens keno resultat, dock ville man gärna ha kvinnlig Kenopresentatör, Svenska spel och Tv4 tog in sex stycken gotländskor fick göra provinspelningar och när strålkastarljusen släcktes hade både Svenska Spels Keno-ansvariga och TV 4 gjort sitt val.

– Matilda Wahlgren var helt klart bäst på att ”ta sig igenom rutan” och hon motsvarar den Keno-profil vi vill ha, sa Caroline Glansén, som under tiden var produktansvarig för Keno på Svenska Spel.
Förutom programledare för Kenodragningen kan även Matilda Kinberg titulera sig som Mamma samt även receptionist som jobbar på Svenska Spel.

På senare år har även nu dottern som likt sin far nu även presenterat keno resultaten i närmare 15 år och därmed, självklart, erhållit ett passande smeknamn även hon, Keno prinsessan!
Matilda Kinberg tycker om att vara aktiv på socialmedier och kan återfinnas bland annat på Instagram och hon bloggar även filtigt.

Under sommaren 2016 när Matilda, som då var gravid med sitt andra barn, så var hoppade veteranerna Johan Lindvall, Jonas Blomér och Kung Keno in själv och hjälpte till. Så med lite tur kan man se Kung Keno dyka upp ibland.